Wielerklassiekers over de Grens

//Wielerklassiekers over de Grens
Wielerklassiekers over de Grens 2016-12-21T11:47:13+00:00

Als we in het Nederlandse taalgebied over wielrennen spreken, dan komt al vlug de Ronde van Vlaanderen aan bod. De wielersport lijkt haast Belgisch erfgoed te zijn als we alle wielermonumenten van het land bij elkaar optellen.

In Nederland is de spoeling wat dunner. Leeft de koers daar evenzeer? Ik nam de proef op de som. Ik volgde in 2016 kasseienklassiekers voor renners van alle niveaus in Zeeuws-Vlaanderen, gelegen aan de grens met België.

Ik maakte voorbeschouwingen, videoreportages en wedstrijdverslagen om een zo volledig mogelijk beeld te geven van de wielerbeleving in Zeeuws-Vlaanderen. Oordeel aan de hand daarvan of Zeeuws-Vlaanderen een wielerstreek is of juist niet. 

Inhoud

Thumbnail Omloop van de Braakman

Omloop van de Braakman
Parkoersverkenning Omloop van de Braakman
Persvoorstelling Omloop van de Braakman
Wie volgt Frederik Frison op?
Ex-prof Coen Vermeltfoort grijpt de zege
Videoreportage Omloop van de Braakman

Thumbnail Wim Hendriks Trofee

Wim Hendriks Trofee
Wat kan Pieter Vette in eigen provincie?
Zeeuws feestje bij de nieuwelingen
Video nieuwelingeneditie Wim Hendriks Trofee
Eefting klaar voor Rio na zege in Wim Hendriks Trofee
Video Wim Hendriks Trofee voor elites en beloften

Thumbnail Junioren Driedaagse

SPIE Internationale Junioren Driedaagse
Promo SPIE Internationale Junioren Driedaagse
Junioren Driedaagse ongekend populair
Het succes achter de Junioren Driedaagse
Persvoorstelling Junioren Driedaagse
Thuisfavoriet maakt eerst examens en gaat dan fietsen
Fransman Guégan opent Junioren Driedaagse met zege
Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 1
Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 2
Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 3
Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 4
Dertig jaar na De Taeye opnieuw Zeeuw op het podium

Polls

Omloop van de Braakman

Thumbnail Omloop van de Braakman 2

Met de Omloop van de Braakman begint het Zeeuwse wielerseizoen. Jarenlang maakte de wedstrijd deel uit van de clubcompetitie, een regelmatigheidsklassement voor Nederlandse clubs met elites en beloften zonder contract (19 jaar en ouder). Vanaf dit jaar behoort de Omloop van de Braakman echter tot de Topcompetitie.

Door die opwaardering was de organisatie verzekerd van de deelname van zeven Nederlandse continentale ploegen. Die teams acteren op het derde hoogste wielerniveau en bestaan uit semiprofs.

Het deelnemersveld van de Topcompetitiewedstrijden wordt verder aangevuld met de tien beste clubteams. Daarnaast mocht de wedstrijdorganisatie van de Omloop van de Braakman nog drie andere Nederlandse wielerploegen uitnodigen. De wedstrijd had daardoor dus een uitgebalanceerd deelnemersveld.

Parkoersverkenning Omloop van de Braakman

De Omloop van de Braakman staat bekend om zijn vele kasseienstroken. De wind speelt eveneens vaak een grote rol in de wedstrijd. In hoeverre kunnen we echter de Zeeuwse kasseien vergelijken met de ‘kinderkoppen’ in Vlaanderen?

Samen met wielerprof Brian van Goethem (Team Roompot-Oranje Peloton) verkende ik in aanloop naar de Omloop van de Braakman het parkoers. De 25-jarige renner reed in het verleden zelf de Omloop van de Braakman en wist vorig jaar nog succesvol de Ronde van Vlaanderen te volbrengen.

Van Goethem kan dan ook als geen ander het verschil tussen de verschillende kasseienklassiekers verwoorden en de zwaartepunten in het parkoers aanwijzen.

Persvoorstelling Omloop van de Braakman

Net als bij de grote wielerwedstrijden bij de profs geeft de organisatie van de Omloop van de Braakman elk jaar een persvoorstelling voorafgaand aan de wedstrijd. Die vond dit jaar op 25 maart plaats. Adri van Houwelingen,  zelf tweede in de editie van 1976 en tegenwoordig ploegleider bij Metec, was aanwezig samen met zijn poulain Oscar Riesebeek. Hoewel de wedstrijd biljartvlak is, viel het op dat de kenners een massasprint bij voorbaat uitsloten. Klik op de foto hieronder om meer daarover te lezen.

Persvoorstelling Omloop van de Braakman

Bron: PZC

Wie volgt Frederik Frison op?

Vervolgens was het aftellen tot de start van de 47e editie van de Omloop van de Braakman. Het beloofde een spannende strijd te worden, aangezien veel renners hun zinnen op de Omloop van de Braakman hadden gezet. De eindwinnaar van de Topcompetitie krijgt immers een profcontract bij Team Roompot-Oranje Peloton. Een goede klassering in de Omloop van de Braakman is daarom van cruciaal belang.

Het was met name uitkijken naar renners als Coen Vermeltfoort, Jeff Vermeulen en Elmar Reinders. Zij gaven in aanloop naar de Omloop van de Braakman blijk van een goede vorm en werden vooraf tot de topfavorieten gebombardeerd.

Daarnaast waren ook de Zeeuwse renners extra gemotiveerd om voor eigen publiek te schitteren. Zij wilden dolgraag de Belg Frederik Frison opvolgen als winnaar. Klik op de afbeelding hieronder om daar meer over te lezen.

Bron: PZC

Bron: PZC

Ex-prof Coen Vermeltfoort grijpt de zege

Op 9 april was het dan eindelijk zo ver. De Omloop van de Braakman maakte zijn vuurloop in de Topcompetitie. Na een spannende wedstrijd kon Coen Vermeltfoort zijn favorietenrol waarmaken. De 27-jarige renner van Cyclingteam Join-S-De Rijke klopte na een wedstrijd van 189 kilometer zijn vluchtgenoot Elmar Reinders (Cyclingteam Jo Piels) in een sprint-à-deux.

Vermeltfoort pakte daardoor eveneens de leiding in de Topcompetitie. Slechts 60 renners haalden de eindstreep, terwijl 160 renners de presentielijst hadden getekend. Klik op de foto hieronder voor een uitgebreid verslag.

Bron: PZC

Bron: PZC

Geschreven verslag Omloop van de Braakman op Topcompetitie.nu. 

Videoreportage Omloop van de Braakman

Tijdens de Omloop van de Braakman was ik zowel voor de PZC als de Topcompetite actief.  De laatstgenoemde organisatie verzorgde onder meer een tweedelige videoreportage van de Omloop van de Braakman. Die was later ook op de televisie te bekijken op Eurosport. Bekijk beide videoreportages hieronder.

Wim Hendriks Trofee

Thumbnail Wim Hendriks Trofee 2

De Wim Hendriks Trofee bestaat uit meerdere wedstrijden. Op zaterdag 23 april kwamen ’s ochtends eerst de jeugdcategorieën (8 t/m 14 jaar) in actie, waarna ’s middags de nieuwelingen aan de beurt waren. Zondag stond met de wedstrijd voor elites en beloften zonder contract het hoofdnummer op het programma.

In de koers voor nieuwelingen nemen renners van vijftien en zestien jaar het tegen elkaar op in een koers van 82,9 kilometer tussen Terneuzen en Koewacht. Zoals het een Zeeuwse wedstrijd betaamt, moeten de deelnemers onderweg over de nodige kasseienstroken.

Dat geldt zondag ook voor de wedstrijd voor elites en beloften contract. Die koers van 165,2 kilometer heeft extra allure, omdat zij deel uitmaakt van de clubcompetitie, een nationaal regelmatigheidsklassement voor elites en beloften zonder contract.

Wat kan Pieter Vette in eigen provincie?

Vooraf behoorde Pieter Vette tot een van de Zeeuwse kanshebbers voor de overwinning. In 2015 kwam hij immers als vijfde over de meet en zijn voorbereiding op de Wim Hendriks Trofee verliep voorspoedig.

De 24-jarige renner van ZRTC Theo Middelkamp had dan ook duidelijk zijn zinnen op de Wim Hendriks Trofee gezet.  Klik op de afbeelding hieronder om meer over de verwachtingen van Pieter Vette te lezen.

Bron: PZC

Bron: PZC

Zeeuws feestje bij de nieuwelingen

Gebroeders Van Dijke sprinten om de zege

Foto Edwin de la Ruelle: De gebroeders Van Dijke sprinten in de laatste rechte lijn om de overwinning.

Op de eerste dag was het meteen feest voor de Zeeuwen. De tweelingbroers Mick en Tim van Dijke kwamen respectievelijk als eerste en tweede over de streep in Koewacht bij de nieuwelingeneditie van de Wim Hendriks Trofee.

Een unicum, want in de negen voorafgaande edities voor nieuwelingen won nog nooit een Zeeuw. Voor de organisatie was het jubileum daarom extra speciaal. Klik op de afbeelding hieronder voor het volledige wedstrijdverslag.

Wim Hendriks Trofee nieuwelingeneditie

Bron: PZC

Video nieuwelingeneditie Wim Hendriks Trofee

Naast een geschreven verslag heb ik ook een videoreportage van de nieuwelingeneditie van de Wim Hendriks Trofee gemaakt. Het was de eerste keer dat ik een wedstrijd voor nieuwelingen op beeld heb vastgelegd, maar dat is zeker voor herhaling vatbaar. Het koersverloop was immers spectaculair, maar vooral de suprematie van de tweelingbroers Van Dijke maakte de wedstrijd speciaal. Bekijk hieronder de videoreportage.

Eefting klaar voor Rio na zege in Wim Hendriks Trofee

Een dag later ging bij de elites en beloften zonder contract de overwinning naar Roy Eefting. De 26-jarige renner van WV De Jonge Renner was na een wedstrijd van 165,2 kilometer de snelste van elf koplopers. Jason van Dalen (Willebrord Wil Vooruit) eindigde op de tweede plaats voor Robbert-Jan Mol (West-Frisa).

Roy Eefting veroverde door die overwinning de leiding in de clubcompetitie. Desondanks heeft hij van het klassement geen prioriteit gemaakt, integendeel. De inwoner van Apeldoorn zal zijn focus verleggen naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Daar wil hij schitteren op het baanonderdeel ploegenachtervolging. Klik op de afbeelding hieronder om daar meer over te lezen.

Wim Hendriks Trofee elites

Bron: PZC

Video Wim Hendriks Trofee voor elites en beloften

De weersvoorspellingen waren niet best, maar toch ging ik ook zondag met goede moed naar Koewacht  voor het hoofdnummer van de Wim Hendriks Trofee. Ik heb daar geen moment spijt van gehad, want ik heb een schitterende koers gezien en het weer was beter dan verwacht.  Herbeleef de wedstrijd hieronder in de videoreportage.

SPIE Internationale Junioren Driedaagse

Thumbnail Junioren Driedaagse 2

De Junioren Driedaagse sluit traditiegetrouw het Zeeuws-Vlaamse wielervoorjaar af. De wedstrijd wordt georganiseerd voor junioren, renners van zeventien en achttien jaar. De Junioren Driedaagse viert dit jaar een zevende lustrum. In het verleden hebben renners uit alle windstreken aan het vertrek gestaan.

Internationale toppers als Davide Rebellin, Tom Boonen, Jasper Stuyven en John Degenkolb hebben in de Zeeuws-Vlaamse wedstrijd de basis gelegd voor hun glansrijke profcarrière.

De organisatie zag dat onlangs beloond worden met de komst van naamsponsor SPIE. De Internationale Junioren Driedaagse is daardoor voorlopig van voortbestaan verzekerd.

Promo SPIE Internationale Junioren Driedaagse

Voordat we vooruit blikken naar de editie van 2016, wil ik graag eerst een impressie geven van de vorige jaargang. Destijds pakte de Duitser Max Kanter de eindzege. In de onderstaande promotievideo zie je hoe dat tot stand kwam.

 Junioren Driedaagse ongekend populair

Dat de SPIE Internationale Junioren Driedaagse geliefd is in het wielerpeloton, lijkt buiten kijf te staan. Het deelnemersveld was immers begin februari al helemaal gevuld. Dat was nog nooit eerder voorgekomen in de rijke historie van de Junioren Driedaagse. Secretaris Honoré Pieters stond versteld en moest zelfs verschillende ploegen teleurstellen. Lees hieronder het volledige verhaal daarover.

Junioren Driedaagse nu al volgeboekt

Bron: PZC

Het succes achter de Junioren Driedaagse

De organisatie heeft geen idee waarom de ploegen zich plots massaal hebben aangemeld. De passie van de bestuursleden, zal ongetwijfeld een rol spelen. Zo zet Honoré Pieters zich al jaren voor de wedstrijd in als secretaris. Samen met de andere bestuursleden leidt hij de Junioren Driedaagse elk jaar in goede banen. In de onderstaande video legt hij uit wat zijn drijfveer is.

Persvoorstelling Junioren Driedaagse

Op de persvoorstelling van de SPIE Internationale Junioren Driedaagse merkte ik al vlug dat de volgende schitterende wielerwedstrijd in aantocht was. Na de succesvolle Wim Hendriks Trofee was de wielerkoorts in de Zeeland gestegen tot een hoogtepunt.

Dit jaar had de provincie namelijk voor het eerst in 30 jaar weer een kanshebber voor de eindzege met Jarno Mobach. Hij was te gast tijdens de persvoorstelling en sprak met bestuurslid Jan van den Broeke over zijn verwachtingen.

Mobach was echter niet de enige die aan het woord kwam. Zo vertelde onder meer Bram van Houcke van SPIE waarom zijn bedrijf naamsponsor is geworden van het evenement. Bekijk dus zeker de onderstaande videoreportage van de persvoorstelling.

Thuisfavoriet maakt eerst examens en gaat dan fietsen

Voorafgaand aan de SPIE Internationale Junioren Driedaagse interviewde ik thuisrijder Jarno Mobach. De renner uit Philippine won eerder in het seizoen al Parijs-Roubaix voor junioren en is vooraf een van de topfavorieten voor de eindwinst in de Junioren Driedaagse. In de rijke geschiedenis van de Junioren Driedaagse haalde echter slechts een Zeeuw, Nieke de Taeye (1985), het podium. Mobach stond dus voor een loodzware opdracht. Lees hieronder het volledige artikel.

Bron: PZC

Bron: PZC

Fransman Guégan opent Junioren Driedaagse met zege

Op 20 mei keerde Jarno Mobach net op tijd terug van zijn eindexamen Natuurkunde. Hij kleedde zich vlug om en maakte zich daarna direct op voor het vertrek van de 35e SPIE Internationale Junioren Driedaagse. Toen hij goed en wel vertrokken was, kon hij opgelucht ademhalen.

Voor de overwinning kwam hij echter in de openingsrit te kort. De Fransman Maël Guégan was uiteindelijk de snelste van acht koplopers. Toch gingen de Zeeuwen niet met lege handen naar huis. Wesley Mol pakte namelijk door zijn zevende plaats de witte jongerentrui en Jarno Mobach veroverde de leiding in het kasseienklassement. Lees het complete wedstrijdverslag hieronder.

Verslag Junioren Driedaagse etappe 1

Bron: PZC

Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 1

De eerste rit van de SPIE Internationale Junioren Driedaagse verliep hectisch. In de openingsfase kwamen verschillende renners al ten val. Sommigen moesten daardoor al vroegtijdig de wedstrijd verlaten.  Bovendien veroorzaakten die valpartijen scheuren in het peloton. Veel renners konden echter nog vooraan terugkeren. Het leek vervolgens uit te draaien op een massasprint, maar acht  renners staken daar een stokje voor. Bekijk de videoreportage van de eerste etappe hieronder.

Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 2

Daags nadien sloeg de Zwitser Stefan Bissegger zijn slag in de tijdrit. Hij bleef als enige onder de dertien minuten tijdens de tijdrit van zo’n elf kilometer en verstoorde daarmee een Zeeuws ritsucces. Op zes  seconden achterstand moest Jarno Mobach namelijk genoegen nemen met een tweede plaats. Ritwinnaar Bissegger veroverde door zijn overwinning eveneens de leiding in het algemeen klassement.

De tijdrit verliep voor wittetruidrager Wesley Mol minder voorspoedig. Hij ondervond te veel hinder van zijn valpartij in de eerste etappe en  moest daardoor de jongerentrui afstaan aan Maikel Zijlaard. Laatstgenoemde eindigde in de tweede rit op een keurige vierde plaats. In de onderstaande videoreportage zie je onder meer hoe Zijlaard zijn tijdrit indeelde en hoe hij vanuit de auto werd vooruitgeschreeuwd.

Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 3

Diezelfde avond bleef in de derde rit van de Junioren Driedaags de top van het klassement ongewijzigd. Ondanks verschillende aanvalspogingen had de Zwitserse selectie met geletruidrager Bissegger de koers onder controle. In de laatste ronde kon de Italiaan Davide Ferrari daarvan profiteren door de massasprint naar zijn hand te zetten. Die sprint verliep echter niet zonder slag of stoot. Oordeel zelf aan de hand van de onderstaande videoreportage.

Videoreportage Junioren Driedaagse etappe 4

Op de laatste dag trok het peloton de grens over. In het Belgische Velzeke ging de slotetappe van start onder barre weersomstandigheden. Onderweg moesten de renners verschillende beklimmingen overwinnen. Alsof dat nog niet genoeg was, lag vlak voor de meet ook nog de 1800 meter lange Paddestraat te wachten.

Na een slijtageslag was andermaal Stefan Bissegger de sterkste. Hij verwees Jarno Mobach ditmaal in een spannende eindsprint naar de tweede plaats. Harry Sweeny finishte als derde. In die volgorde mocht het drietal ook het eindpodium beklimmen.

Slechts 48 van de 190 gestarte renners brachten de wedstrijd uiteindelijk tot een goed einde. Met name de slotdag eiste veel slachtoffers door de slechte weersomstandigheden en het loodzware parkoers. Bekijk hieronder de spectaculaire videobeelden.

Dertig jaar na De Taeye opnieuw Zeeuw op het podium

Uiteraard werd ook in de krant de nodige aandacht besteed aan de podiumplaats van Jarno Mobach in de Internationale Junioren Driedaagse. Hij wist zijn favorietenrol waar te maken en kon met een tweede eindklassering terugkijken op een geslaagde Junioren Driedaagse. Alsof dat niet genoeg was, nam hij ook nog twee truien naar huis Lees er in het artikel hieronder alles over.

Junioren Driedaagse etappe 2 en 3

Bron: PZC

Polls

Thumnail Polls

Het einde van de SPIE Internationale Junioren Driedaagse betekende eveneens de afsluiting van het Zeeuws-Vlaamse wielervoorjaar. Deze jaargang gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in, aangezien Mick van Dijke als eerste Zeeuw de nieuwelingeneditie van de Wim Hendriks Trofee won en Jarno Mobach als eerste Zeeuw tweede werd in de Junioren Driedaagse. Daarnaast zagen we voor het eerst een Topcompetitiewedstrijd in Zeeland met de Omloop van de Braakman. Welke Zeeuws-Vlaamse wedstrijd vind jij het mooist? Deel je mening met ons in de onderstaande poll.

In het begin van deze longread had ik het al even over de wielerbeleving in België. Daar vinden uiteraard veel meer gerenommeerde wielerwedstrijden plaats dan in Zeeuws-Vlaanderen. Toch komen renners uit alle windstreken elk jaar weer naar Zeeuws-Vlaanderen voor de wielerklassiekers. Oordeel hieronder zelf of de regio voldoende meetelt in de wielersport.